luni, 21 iulie 2014

E 300 - Antioxidanti, agenti de textura, acidifianti, corectori de aciditate, amplificatori de gust

Antioxidantii proteja alimentele de schimbările provocate de oxidare, precum rincezimea grasimilor şi modificări de culoare, in consecinta prelungirea duratei de conservare.

Agentii de textura modifica consistenta produselor alimentare, sant :
emulgatorii, stablizantii, agentii de ingrosare si agentii de gelificare.

Acidifiantii sant substante care maresc aciditatea alimentului si, sau ii dau o savoare acidulata.

Corectorii de aciditate modifica sau limiteaza aciditatea unui produs.

Amplificatorii de gust intensifica gustul si mirosul unui aliment.

E 300 - Acidul ascorbique - antioxidant, vitamina C, de origine vegetala sau produs prin sinteza, fara riscuri cunoscute.

E 301 - Ascorbate de sodiu - antioxidant, vegatal sau de sinteza, fara riscuri cunoscute.

E 302 - Ascorbate de calciu - antioxidant de sinteza, fara riscuri cunoscute.

E 304 - Esteri ai acidului ascorbic palmitat gras sau acid stearat de ascorbil sau ascorbil -antioxidant de sinteza, fara riscuri cunoscute.

E 306 - Extract bogat în tocoferol - antioxidant, extract bogat in vitamina E, de origine vegetala si fara riscuri cunoscutte.

E 307 - Alfa tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma particulara a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.

E 308 - Gama-tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma speciala a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.

E 309 - Delta-tocoferol - antioxidant de sinteza, o forma speciala a vitaminei E, fara riscuri cunoscute.

E 310 - Propil galat - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.

A 311 - Galat de octil - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.

E 312 - Galat de dodecil - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care vor fi incalzite, pot provoca iritatii ale pielii in zona de contact.

E 315- Acid eritorbic - antioxidant de sinteza, utilizat in produsele din carne sau peste in conserva, fara riscuri cunoscute.

E 316 - Eritobat de sodiu -  antioxidant de sinteza, utilizat in produsele din carne sau peste in conserva, fara riscuri cunoscute.

E 319 - Butilhidrochinonă terțiară (BHQT) - antioxidant de sinteza, utilizat in grasimi si uleiuri care se vor utiza in fripturi, in doza mare este toxic.

E 320 - Butilhidroxianisol - (BHA) - antioxidant de sinteza utilizat cu aromele alimentare. Dupa Organizatia Mondiala de Sanatate, poate fi cancerigen pentru om - clasificare 2B.

E 321 - Butilhidroxitoluen (BHT) - antioxidant de sinteza utilizat in uleiuri si grasimi pentru fripturi, in doza mare este toxic.

E 322 - Lecitina - agent de textura de origine naturala ( de soia, ou), fara riscuri cunoscute in afara cazurilor persoanelor alergice la ou.

E 325 - Lactat de sodiu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.

E 326- Lactat de potasiu  - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.

E 327 - Lactat de calciu - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate, cel mai des chimic, fara riscuri cunoscute.

E 330 - Acid citric - antioxidant si acidifiant sau corecteur de aciditate si amplificator de gust de origine vegetala (lamaia) si sintetic, fara riscuri cunoscute.

E 331 - Citrati de sodiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul ctric, fara riscuri cunoscute.

E 333 - Citrati de calciu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul ctric, fara riscuri cunoscute.

E 334 - Acid tartric - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, este acidul principal in vin, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 335 - Tartrati de sodiu -  antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 336 - Tartrati de potasiu  - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 337 - Tartrat dublu de sodiu si potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul tatric, poate fi de origine vegetala sau sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 338 - Acid fosforic - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de sintetiza, autorizat pentru bauturile aromatizate fara alcool, in concentratie mare poate cauza probleme renale.

E 339 - Fosfat de sodiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de origine sintetica, toxic in dose mari.

E 339 - Fosfat de potasiu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate si agent de textura de origine sintetica, toxic in dose mari.

E 341 - Fosfat de calciu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de origine vegetala sau sintetica, in caz de inhalare poate provoca pneumonie profesionale.

E 343 - Fosfat de magneziu - antioxidant, acidifiant, corector de aciditate de sinteza, toxic in dose mari.

E 350 - Malate de sodiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 351 - Malate de potasiu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 352 - Malate de calciu - acidifiant, corector de aciditate derivat din acidul malic, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 353 - Acid metatartaric - acidifiant, corector de aciditate derivat de origine sintetica, se folseste in vin, fara riscuri cunoscute.

E 354 - Tartrat de calciu - acidifiant, corector de aciditate de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 355 - Acid adipic - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, fara riscuri cunoscute.

E 356 - Adipat de sodiu - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 357 - Adipat de potasiu - acidifiant, corector de aciditate si amplificator de gust, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 363- Acid succinic - acidifiant, corector de aciditate, de origine sintetica, fara riscuri cunoscute ca si aditif, dar iritant pentru ochi si piele pentru cei care il manipulezeaza.

E 380 - Citrat trammomium - acidifiant, corector de aciditate de origine sintetica, fara riscuri cunoscute.

E 385 - Etilen-diamină-tetra-acetat de calciu disodiu (calciu disodiu) - antioxidant si conservator de sinteza utilizat pentru emulsionarea sosurilorsi conserve, toxic pentru rinichi in doze mari si repetate.

E 392 - Extract de rozmarin - antioxidant natural, fara riscuri cunoscute.








Niciun comentariu: