vineri, 23 decembrie 2011

Gratin de fenicul si cartofi

Inca o reteta simpla - restul veti vedea daca o incercati... Am gasit aceasta reteta in cartea unui sef - François Gagnaire - Du mot à la bouche ! - Balade culinaire en terre d' Auvergne. 


Ingrediente :

- 800 g cartofi special gratin, deci nesfaramiciosi

- 200 g ceapa

- 200 g bulbe de fenicul

- un pic de cimbru

- o foaie de dafin

- 600 ml bulion de pui sau 600 ml apa + 1 cub concentrat de pui 

- 20 g unt

- 2 linguri de ulei

- un pic de sare si un varf de zahar

Preancalziti cuptorul la 180°C.

Curatati si spalati ceapa, tocati marunt si puneti la topit untul cu uleiul, apoi caliti pe foc domol ceapa , sarati si adaugati un varf de zahar.

Curatati si spalati fenicul, tocati marunt si puneti peste ceapa. Luati de pe foc cand ceapa este transparenta.

Curatati si spalati cartofii, taiati in felii subtiri de 3-4 mm. Puneti la incalzit bulionul de pui cu foaia de dafin si cimbrul , apoi lasati 2-3 minute cartofii la fiert.

Intr-un vas de gratin, puneti un strat de ceapa si fenicul, altul de cartofi, inca un strat de ceapa si fenicul, terminati cu cartofii.

Varsati peste cartofi, bulionul de pui si puneti in cuptor timp de 45 minute. 

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Cum se prepara somonul afumat ...

Am vazut realizarea acestei retete pe M6, cum mi s-a parut interesanta si usoara, o voi pune pe pagina mea personala, pentru a o realiza cand voi avea nevoie.
Voi explica deci ceea ce am vazut :
- pregatiti un bon file de peste gros, cu piele, dar fara oase
- intr-o tava puneti sare groasa, apoi fileul si inca un strat de sare groasa pentru a-l acoperi
- acoperiti tava cu o foaie de plastic alimentar si puneti in frigider 10 ore
- desarati fileul - il puneti intr-un vas mare si lasati sa curga apa rece timp de 10 minute
- intr-o tava inalta si destul de mare, tapisati cu crengute de ierburi aromatice uscate - rozmarin si cimbru.
- peste ierburi puneti un gratar, faceti atentie ca ierburile sa nu atinga gratarul
- pe gratar puneti fileul de peste cu pielea pe gratar
- aprindeti ierburile si stingetile imediat, astfel ele fumega
- acoperiti cu un capac mare, dar lasati ca fumul sa iasa un pic, nu trebuie sa fie ermetic
- la fum, pestele il lasati timp de 2 ore, dar la fiecare 20 minute dati foc la ierburi si le stingeti, pentru a avea fum in permanenta
- dupa care fileul este afumat, il puteti felia, dar de consumat cred ca ar fi mai bine a doua zi.

vineri, 2 decembrie 2011

Cozonac cu scortisoara -Torta di rosa cu scortisoara - Monkey bread



Monkey bread - painea maimutelor, desert de origine americana, l-am vazut pe un blog francez Cest moi qui l'ai fait, mi s-a parut interesant si am incercat. L-am facut de 2 ori deja, de fiecare data am schimbat un pic reteta.  Apoi, vizitand un alt blog francez -Le pétrin- torta-delle-rose-des-news.html, m-am gandit sa schimb forma acestui cozonac.
Dar ce ma interesa cel mai mult este zaharul caramelizat in exterior, care da o coaja fina si crocanta si in plus parfumata cu scortisoara.


Ingrediente pentru un cozonac rotund de 26 cm diametru :

- 500 g faina

- 1 pliculet de drojdie uscata

- 60 g zahar

- 1 lingurita de sare

- 4 galbensuri de ou

- 1 ou intreg

- 200 ml lapte caldut

- 80 g unt la temperatura camerei

 Pentru umplutura si glazura :

- 100 g zahar

- 2 lingurite rase de scortisoara in pudra

- 80 g unt topit

Prepararea cozonacului in masina de paine
Puneti in ordine : laptele, sarea, zaharul, ouale batute, faina si la sfarsit drojdia. Puneti programul aluat crescut si cand aluatul este in forma de ghem, adaugati untul cate un pic. Aluatul trebuie sa se desprinda de peretii recipientului, daca nu adaugati un pic de faina sau un pic de lapte, pana cand obtineti un aluat neted si un pic lipicios cand il atingeti. Lasati aluatul in masina si dupa 1h30min, la sfarsitul programului, aluatul a crescut si il puteti degaza. Eu l-am facut la masina.

Prepararea cozonacului cu mana
Varsati intr-u saladier mare, faina cernuta si drojdia. Amestecati si adaugati zaharul si sarea, amestecati cu o lingura de lemn.  In centru faceti un cuib, unde varsati ouale batute si laptele. Incepeti sa amestecati plecand din centru, incorporati faina, la sfarsit adaugati untul. Framantati 10 minute, adaugand sau un pic de faina sau un pic de lapte, pana cand obtineti un aluat neted, care se despride de peretii vasului, dar ramane un pic lipicios.

Puneti aluatul intr-un vas uns cu ulei, la cald, acoperiti cu un prosop, lasati sa creasca timp de 1h 30 minute. Eu pun cuptorul la incalzit la 50°C, dupa care il opresc si apoi pun aluatul la crescut.

Glazura.
Pentru torta di rosa se face o crema cu untul si zaharul, dupa care se intinde pe aluat, dar eu am aplicat metoda pentru un monkey, am topit untul.
Topiti untul pe foc mic.
Amestecati zaharul cu scortisoara.


Dupa ce aluatul a crescut, dubland volumul, il puneti pe un blat presarat cu faina. Pliati aluatul de 2-3 ori pentru al degazeifica.
Presarati faina pe o foaie de copt sau pe o foie mare de silicon si intindeti aluatul in forma de rectunghi de 35x50 cm. Faceti atentie pentru a nu face gauri. 


Ungeti aluatul cu unt, pe toata suprafata, 


dupa care presarati zaharul si scortisoara. In aceasta operatie veti utiliza aproximativ jumatate din ingrediente : unt, zahar, scortisoara.


Rulati aluatul cu ajutorul foii de copt si taiati cu un cutit in 12 bucati. 


Ungeti cu unt o forma rotunda si presarati un strat fin de faina. Inainte de a pune bucatile de aluat in forma, le treceti in unt, apoi le treceti in amestecaul zahar-scortisoara, astfel exteriorul va fi caramelizat, de o crusta fina si crocanta. Dupa ce puneti aluatul in forma, ungeti cu restul de unt si presarati restul de zahar si scortisoara.


Acoperiti cu un prosop forma si lasati la crescut intr-un loc cald timp de 45 minute.
Intre timp, incalziti cuptorul la 180°C, iar dupa ce alauatul a crescut, puneti la copt timp de 25 minute.
Dupa ce s-a copt, lasati sa se raceasca un pic,il demulati cand este caldut.


Cand facem un monkey bread, aluatul il impartim in bilute mici, pe care le trecem in untul topit, zahar si scortisoara. Dupa care bilutele le punem intr-o forma de coroana. Deci este foarte apropiata ca si reteta, dar forma de trandafir este mai frumoasa ca si aspect.