luni, 30 noiembrie 2009

Truffes de ciocolata cu cognac si cocos

Exista foarte multe variante de aceasta reteta pentru ca putem adauga diferite tipuri de alcool sau fructe uscate, sau fructe confite. Textura poate fi diferita daca adaugam mai multa smantana sau unt, bucatele de biscuiti, zahar tos.
In fiecare an, pentru sarbatori fac truffe, pentru ca imi place ciocolata.
Ingrediente - pentru 25-30 truffe :
- 200 g ciocolata sparta in bucatele
- 15 cl smantana lichida 30%MG (cand utilizati smantana lichida pentru fierbere sau incalzire folositi smantana intreaga, nu cea light sau lejera)
- 25 g unt in bucatele
- 2 linguri de cognac
- 3 lingurite de nuca de cocos rasa uscata
Intr-o oala incalziti untul si smantana.
Dupa ce s-a topit untul, oala o retrageti de pe foc si adaugati ciocolata in bucatele, amestecati cu o lingura de lemn pana cand ciocolata s-a topit si compozitia devine lucioasa si omogena. Adaugati cognacul si amestecati bine.
Puneti la rece cateva ore.
Luati cu o lingurita ciocolata, o rulati in mainile uscate si apoi o dati in pudra de nuca de cocos.
Puneti la rece pana cand serviti.

vineri, 27 noiembrie 2009

Parmentier de pui

Cu restul de carne de pui, dupa ce am utilizat separat pieptul si pulpele, am facut reteta de parmentier.Am utilizat rosiile uscate pe care le-am facut in septembrie. Puteti servi cu o salata verde..
Ingrediente (pentru 4 persoane):
-400 g de carne de pui fiarta sau prajita deja-resturi de pe os si aripioarele
- 2 cepe
- 1 ardei rosu
- 1 lingura de sos de rosii sau 4 jumatati de rosii uscate
- 2 linguri de ulei
- sare, piper si praf de ardei iute dupa gust
- 1 kg de cartofi sfaramiciosi pentru piureu
- 20 g unt
- 2 linguri de smantana
- sare dupa gust
Curatati ceapa si ardeiul, taiati marunt, puneti intr-o cratita la calit cu 2 linguri de ulei. Adaugati dupa 5 minute, carnea de pui taiata in marunt, rosiile taiate in bucatele sau sosul de rosii, asezonati cu sare, pipei si ardei iute dupa gust. Lasati pe foc inca 10-15 minute, amestecand din cand in cand.
Preancalziti cuptorul la 210°C.
Separat curatati cartofii, taiati in bucati si puneti la fiert intr-o oala cu apa sarata. Dupa20-25 minute, strecurati apa, adaugati untul si smantana si sfaramati cartofii intr-un piureu destul de sec.
Intr-un plat de gratin, puneti carnea pe un strat si apoi acoperiti cu piureul.
Platul nu este necesar sa ungeti cu unt, pentru ca carnea are deja grasime, pentru ca am prajit-o in ulei deja.
Puneti platul timp de 15 minute, in partea superioara a cuptorului, pana cand piureul prinde un pic de culoare.
Serviti cu salata verde.

joi, 26 noiembrie 2009

Truffes de ciocolata - reteta de baza


Inca o reteta pentru sarbatori cu multa ciocolata. Aceasta reteta nu poate fi mai simpla de realizat, problema este ca se mananca imediat.
Ingrediente - pentru 25-30 truffe :
- 200 g ciocolata sparta in bucatele
- 15 cl smantana lichida 30%MG (cand utilizati smantana lichida pentru fierbere sau incalzire folositi smantana intreaga, nu cea light sau lejera)
- 25 g unt in bucatele
- 2 lingurite de cacao
Intr-o oala incalziti untul si smantana.
Dupa ce s-a topit untul, oala o retrageti de pe foc si adaugati ciocolata in bucatele, amestecati cu o lingura de lemn pana cand ciocolata s-a topit si compozitia devine lucioasa si omogena.
Puneti la rece cateva ore.
Luati cu o lingurita un pic de ciocolata, o rulati in mainile uscate si apoi in pudra de cacao.
Puneti la rece pana cand serviti.

Supa crema roz bombon sau crema de sfecla rosie

O supa crema cu cateva legume, simplu si rapid si poate bun...
Ingrediente ( pentru 4 persoane)
- 4 cartofi taiat in bucatele
- 1 sfecla rosie
- telina 20 g
- sare, piper dupa gust
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapa
- 1/2 litru de lapte
- 2 linguri de smantana
Curatati ceapa, puneti la incalzit uleiul intr-o oala, adaugati ceapa tocat. Curatati cartofii, spalati si taiati in bucatele, adaugati peste ceapa, amestecati si lasati 2-3 minute sa se caleasca in ulei.
Curatati sfecla, taiati in bucatele sau mixati, adaugati in oala cu 1 litru de apa.
Acoperiti si lasati sa fiarba 20-30 minute, dupa care adaugati laptele si mixati totul. Asezonati dupa gust cu sare si piper.
Serviti cu un pic de smantana.

marți, 24 noiembrie 2009

Paini micute in forma de melc, palmier si nod

Aceste paini micute le puteti servi foarte bine cu ocazia meselor de sarbatori, in acelasi timp le folositi ca si decor pe masa.

Ingrediente :
- 750 g faina alba pentru paine(sau 700 g faina alba T55, 25 g faina completa si 50 g faina prajita de porumb - faina speciala frantuzeasca)
- 25 g drojdie proaspata
- 2.5 lingurite de zahar
- 2 lingurite de sare
- 450 ml apa
- 2 linguri de ulei
- seminte de sesam, mac
- 1 albus de ou
Intr-un bol maruntiti drojdia prospata, puneti 2 linguri de apa, 1 lingurita de zahar si 2 linguri de faina.
Lasati sa creasca timp de 30 minute aproximativ, pana cand incepe sa fermenteze si dubleaza de volum.
Cu faina faceti un cuib, puneti sarea, restul de zahar, uleiul, drojdia, amestecati incercand sa incorporati lichidul. Varsati apa putin cate putin, incorporand faina in totalitate, pana cand aluatul se despride de vas si are o consistenta elastica. Lasati in vas, acoperiti cu un servetel si lasati sa creasca 30 - 40 minute.
Aluatul il puneti pe un blat, acoperit cu faina, framantati inca 2-3 minute, pentru a degazeifica.
Lasati 5 minute si apoi taiati in bucati de 60 g fiecare.
Luati o bucata de aluat, rulati in forma de melc.
Rulati in forma de palmier.
Sau in forma de nod.
Puneti aluatul astfel facut in forme pe o placa cu o foie de copt.
Preancalziti cuptorul la 200°C.
Lasati formele acoperite de un servet timp de 40 minute la crescut.

Ungeti cu albenusul batut si presarati semintele. Puneti in cuptor timp de 5 minute la 200°C si apoi reduceti temperatura la 180°C.
Scoateti din cuptor dupa 20 minute, puneti pe un gratar sa se raceasca.

luni, 23 noiembrie 2009

Andive à l'ardennaise

Saptamana trecuta, sotul meu a fost in nordul Frantei si mi-a adus o cutie de andive. Am dat 2-3 kg, dar restul voi incerca sa le prepar.
Sant andive traditionale cultivate in pamant, cu aceasta ocazie am auzit ca acum andivele se fac in sera ca si rosiile, practic nu ating pamantul.
Am facut inca 2 retete cu andive la cuptor si salata, dar astazi voi face o reteta din nordul Frantei, simpla si rapida.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 1 kg andive
- 30 g unt
- sucul unei jumatati de lamaie
- 2 linguri de apa
- piper dupa gust
- costita afumata taiata foarte fin
Curatati si spalati andivele, nu le lasati in apa, stergetile cu un servetel. Cu un cutit mic inlaturati cotorul si partile verzi, care pot da gustul amarui.
Intr-o oala, topiti untul, adaugati andivele, sucul de lamaie si un pic de apa, amestecand din cand in cand, pe foc domol timp de 30 minute, acoperiti.
Taiati costita in bucatele foarte mici si adaugati la andive, asezonati cu piper, acoperiti si lasati sa fiarba inca 20 minute.
Serviti cald.

Supa frantuzeasca de ceapa

Aceasta reteta o am de la soacra mea. Cea mai cunoscuta este cea cu branza gratinata si cu paine. Am incercat sa mananc o data, dar nu-mi placea painea imbibata de supa si nici nu este prea usor sa tai painea cu o lingura.
Eu prefer sa fac aceasta supa cu mai putina ceapa, dar adaug cartofi si crutoanele le servesc separat.Exista cel putin 6 variante, variante in care supa este strecurata si se mananca numai zeama ingrosata cu un bechamel sau cu un pic de lapte.
Daca veti incerca sa le faceti, veti vedea imediat diferenta.
Ingrediente (pentru 6 persoane):
- 500 g ceapa taiata in fidea
- 60 g unt
- 2 linguri de faina
- 1.5 l de bulion de vaca
- 1 pahar de vin alb sec
- 4 linguri de smantana
- 2 galbenusuri de ou
- sare si piper dupa gust
- 6 felii de paine uscate (de a doua zi)
Puneti intr-o oala, 40 g unt la topit, adaugati ceapa taiata si lasati timp de 10 minute sa se caleasca pe foc domol. Amestecati din cand in cand sa nu se prinda si acoperiti.
Adaugati 2 linguri de faina, amestecati bine si lasati sa se prajeasca inca 2-3 minute.
Varsati peste ceapa, bulionul de carne, dupa care lasati sa clocoteasca pe foc domol timp de 20 minute.
Intre timp, faceti crutoanele. Inlaturati coaja si taiati painea in cubulete. Intr- o cratita puneti 20 g unt, puneti painea si amestecati, lasati pana cand sant bine colorate.
Amestecati intr-un bol : galbenusurile, vinul si smantana, varsati in aola cu ceapa si bulion, amestecati bine si aratati fierberea.
Serviti supa calda cu crutoanele de paine, alaturi pe o farfurie, astfel crutoanele raman crocante.

duminică, 22 noiembrie 2009

Paini cu ceapa - paine speciala


Ingrediente :
- 750 g faina alba pentru paine
- 25 g drojdie proaspata
- 2.5 lingurite de zahar
- 2 lingurite de sare
- 450 ml apa
- 2 linguri de ulei
- 2 cepe mari taiate marunt
- 1 albus de ou
Intr-un bol maruntiti drojdia prospata, puneti 2 linguri de apa, 1 lingurita de zahar si 2 linguri de faina.
Lasati sa creasca timp de 30 minute aproximativ, pana cand incepe sa fermenteze si dubleaza de volum.
Ceapa curatata si taiata o caliti intr-o cratita cu uleiul, nu trebuie sa prinda culoare. Dupa ce s-a calit o puneti pe hartie absorbanta pe o farfurie.
Cu faina faceti un cuib, puneti sarea, restul de zahar, drojdia, amestecati incercand sa incorporati lichidul. Varsati apa putin cate putin, incorporand faina in totalitate, pana cand aluatul se despride de vas si are o consistenta elastica, apoi adaugati ceapa calita.
Lasati in vas, acoperiti cu un servetel si lasati sa creasca 30 - 40 minute.
Aluatul il puneti pe un blat, presarat cu faina, framantati inca 2-3 minute, pentru a degazeifica.
Lasati 5 minute si apoi taiati in bucati de 100 g fiecare si dati o forma rotunda, punand partea neteda in partea de sus.
Puneti aluatul astfel facut pe o placa cu o foie de copt.
Preancalziti cuptorul la 200°C.
Lasati formele acoperite de un servet timp de 40 minute la crescut.
Ungeti cu albenusul batut, faceti o cruce cu un cutit bine ascutit.
Puneti in cuptor timp de 5 minute la 200°C si apoi reduceti temperatura la 180°C.
Scoateti din cuptor dupa 20 minute, puneti pe un gratar sa se raceasca.

Medalion de pui - Rulada de pui cu branza, spanac si ardei - Reteta in imagini

In privinta timpului de fierbere exista mai multe teorii: 15-20 minute sau 30 minute. Aceasta reteta am facut-o de mai multe ori, deci am incercat diferite timpuri de fierbere . Si din experienta am vazut ca daca carnea o fierb prea mult timp devine fibroasa si isi pierde din gust, iar cand vrem sa o taiam nu reusim prea bine. Deci, am adaptat timpul in functie de ce am vrut ca si textura si gust.
Puteti incerca cele doua tipuri de fierbere. O bucata o fierbeti 15-20 minute si cealalta o lasati timp de 30 minuute, dupa care le degustati, astfel alegeti cum va place.
Cand public o reteta inseamna ca am incercat-o deja, si daca nu este reusita nu o public...
Ingrediente ( pentru 4 persoane):
- 4 fileuri piept de pui
- 80 g branza sarata
- cateva foi de spanac fierte si tocate
- 1/2 ardei rosu
-sare si piper dupa gust
Fileurile de pui le despicati in doua cu un cutit, fara sa strapungeti carnea.
Puneti pe o foie sulfurizata de copt, impaturiti foia si apasati cu un rulou, pentru a egaliza si aplatiza carnea.
Depuneti umplutura: spanacul fiert si tocat, ardeiul rosu in lamele, branza in bucatele, sarati si piperati.
Inveliti umplutura cu carnea.
Puneti carnea in rulou in hartie, trageti hartia de partea libera, pantru ca carnea sa fie in forma de carnat.
Strangeti si rasuciti hartia, astfel carnea capata o forma reguliera.
Puneti intr-o oala apa la fiert.
Pachetul de carne il inveliti intr-o foaie de aluminium, pentru a nu intra apa in contact cu carnea.
Cand apa clocoteste, depuneti rulourile in aola, lasati sa inceapa sa clocoteasca apa din nou, acoperiti oala, puneti pe foc domol. Lasati sa fiarba 15 minute-20 minute, dupa care le retrageti din apa.
Puteti verifica prin introducerea unui ac mare in carne, daca iese caldut, carnea este fiarta.
Fiarta prea mult timp, carnea devine seaca.

Inainte de a servi, inlaturati foile si decupati carnea, prezentati pe farfurie.
Am servit cu piureu si cateva picaturi de otet balzamic redus ca si sos.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Oeufs cocotte à l'estragon et au jambon -Oua in mini cocota cu jambon

Puteti face aceasta reteta ca aperitif cald pentru Craciun sau Revelion, daca doriti sa schimbati cu retetele traditionale. Este o reteta usoara, care se poate pregati inainte si o punem in cuptor 10 minute inainte de a o servi.
Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 100 g jambon
- 25 g unt
- 4 oua
- 100 g smantana lichida
- sare, piper
- facultativ - tarhon sec
Taiati foarte marunt jambonul, puneti la prajit intr-o cratita mica cu untul.
Cand jambonul s-a colorat, adaugati smantana, lasati sa fiarbe pe foc mijlociu inca 2 minute pana cand se ingroasa.
Asezonati cu sare, piper si tarhon dupa gust.
Puneti o lingura de jambon in fiecare mini-cocota sau ramequin,
apoi un ou in fiecare ramequin
si inca un pic de smantana cu jambon.
Preancalziti cuptorul la 240. Intr-o tava puneti apa, 1 cm de inaltime, puneti la incalzit in cuptor.
Cand cuptorul este cald puneti ouale in cuptor, acoperiti ramequinul cu o foaie de aluminium.
Lasati in cuptor 8 minute, pana cand albusul s-a prins, iar galbenusul este moale. Daca ingredientele sant reci, pentru ca a-ti pregatit totul inainte, lasati 10 minute in cuptor.
Serviti imediat.