miercuri, 7 octombrie 2009

Jeleuri de gutui - pâte de coing

Un mic desert - pâte de coing in franceza si cred ca in romana se numeste jeleuri de gutui.
Ingrediente :
- 500 g miez de gutui fiert
- 400 g zahar pudra
- zahar pentru exterior aproximativ 100 g
Curatati gutuile de coaja si inima, puneti in apa cu lamaie. Fierbeti miezul timp de o jumatate de ora, acoperiti cu apa.
Dupa ce a fiert lasati sa se scurga timp de ora si apoi le presati ca si un piureu. Cantariti si puneti intr-o oala la fiert cu 400 g zahar timp de 30 minute, pana cand compozitia se dezlipeste de peretii oalei.
Ungeti cu ulei o forma sau o tava, varsati in tava, lasati sa se raceasca, apoi presarati zahar cristal.
Rasturnati compozitia pe o foaie de copt si presarati zahar cristal, pe a doua fata.
Dupa care taiati cum doriti si presarati zahar pe partile taiate.
Lasati sa se usuce inca 2 zile, dupa care le pastrati intr-o cutie metalica.

2 comentarii:

CamiWitt spunea...

Bune rau de tot...Sa gasesc gutui la turci si le fac. O zi buna ! Cami

Livia spunea...

Mama ce pofta mi-ai facut, eu stiam ca se numeste peltea, cel putin asa ii zicea bunica. Asta e jeleul original, fara conservanti, coloranti, etc. Daca gasesc gutui o sa fac si eu. Ms ca mi-ai amintit de bunatatea asta!