sâmbătă, 3 octombrie 2009

Cunoasteti numele acestei plante ?

As dori sa cunosc numele acestei plante, am facut o fotografie in gradina, dar nu sant sigura cum se numeste in romaneste. Am vazut acum cateva luni un articol, deci se consuma si in Romania, dar cum se cheama ?
In franceza - poirée, blette, bette
In engleza - chard
In romana - poate loboda, face parte din familia sfeclei, se mananca tija si partea verde.

8 comentarii:

dana spunea...

Dupa parerea mea,seamana cu frunzele de sfecla, zic ca este sfecla alba...eu, folosesc sfecla rosie(la aceasta frunzele sunt rosiatice),la salata..muraturi...etc..,dar se consuma partea radacinoasa...nu tija sau frunzele..

Stefana spunea...

Poate este vorba despre stevie? Se pot face mincarici,ciorbe cu frunzele de stevie,se pot inveli si sarmalele .Sper sa nu ma insel,dar oricum tare bine seamana cu stevia.

Stefana spunea...

Revin: la denumirile pe limba franceza nu am gasit nimic concludent,insa engl.chard a avut ca rezultat romanescul cardon,care m-a zapacit complet(n-am mai auzit cuvintul).iata definitia din DEX: CARDÓN s.m. Plantă erbacee legumicolă din familia compozeelor, cultivată la noi pe suprafețe mici pentru pețiolul frunzelor și nervura principală, care sunt comestibile (Cynara cardunculus). – Din fr. cardon.

Monica spunea...

Aici in Italia se numeste BIETOLA , dar pe romaneste nu stiu ce nume are . Nervura principala poate fi de 3 culori :alba , rosie sau galbena.E comestibila . Eu o prepar fiarta cu ulei de masline , usturoi si lamaie...tip salata sau in ghiveci .

Anonim spunea...

Dupa cum a spus si Moni aici in Italia ii zice "bietola".
Am dat la traducator si imi zice ca in romaneste s-ar numi "cardon".Totusi soacra mea zice ca e frunza de sfecla.Si noi tot fiarta o papam....condita cu ulei de masline,sare si putina lamaie.

Blueeyes spunea...

Este vorba despre sfecla elvetiana...
http://www.dictionarenglezroman.ro/en/?cuvant=Chard

carnetul de retete spunea...

Nu este stevie, nici cardon, cred si eu ca si Blueeyes ca se numeste sfecla elvetiana in romaneste.In Franta o pregatim la fel ca in Italia, dar exista numeroase tipuri de preparare reci si calde (salate, supe, mancaruri), precum si in desert am gasit 2 retete.
Va multumesc mult, voi incerca sa fac 2 retete,
pe care deja incercat si imi plac.

Jack T spunea...

Hallo ,

La noi aicia se numeste Mangold (Beta vulgaris maritima) si face parte din Familia Amaranthaceae ( Familia de Sfeclä)
Noi folosim foarte des in loc de Varzä pentru Rouladen (Sarmale ) sau pregätit ca si Spanac numai cä are un Gust mai deosebit decit Spanacul.

Salutäri