joi, 3 septembrie 2009

Si inca ceva cu zahar - Crumble cu pere

Crumble - este o prajitura engleza cu fructe - un strat de fructe acoperit de un strat de aluat sfaramicios, in engleza se spune "to crumble" ce inseamna " cazut in firimituri". In Quebec se numeste "croustade".
Se prepara cu zahar - in desert sau sarat - cu carne sau legume. Voi incerca mai multe variante, dar ingredientele de baza sant : fructele, faina,zaharul,untul si sarea.
Crumble a fost creat in Anglia pe timpul celui de-al doilea razboi mondial, pentru a inlocui tartele care aveau nevoie de cantitati mai importante de ingrediente.
In reteta de mai jos am utilizat ceva in plus - pudra de migdale, dar poate fi facuta fara.

Ingrediente pentru un plat de gratin de 20x 30 cm:
- 6 pere
- 100 g zahar
- 1 pliculet de zahar vanilat
- un pic de scortisoara
- 150 g faina
- 120 g unt
Ingrediente in optiune vis-à-vis de reteta de baza:
- 100 g zahar
- 120 g migdale in pudra
Preancalziti cuptorul la 180°C.
Curatati perele si taiatile in cubulete.Punetile intr-un plat de gratin sau in cupe rezistente la temperaturi ridicate.
Amestecati migdalele in pudra cu 100 g zahar. Peste pere presarati scortisoara si apoi pudra de migdale cu zahar.
Intr-un vas, amestecati faina cu zaharul restant si untul rece taiat in cubulete.Aceasta operatie se realizeaza foarte repede, pentru ca nu trebuie sa realizam un aluat omogen, totul trebuie sa fie sfaramicios. Deci amestecati in primul rand cu varful degetelor si apoi frecati intre cele doua maini, pentru ca compozitia sa fie ca si un nisip.
Acoperiti peste fructe cu migdalele si apoi cu aluatul sfaramicios.
Puneti in cuptor timp de 25 minute,il scoateti cand aluatul prinde o culoare aurie.
Eu am lasat 5 minute in plus, pentru a carameliza zaharul.
Serviti caldut, dar eu prefer a doua zi, rece.


Niciun comentariu: