joi, 23 aprilie 2009

Cartoful - Influenta diferitelor moduri de pregatire

Cartoful a fost declarat in 2008  aliment far, pentru o parte importanta din populatia globului.

In acest mic articol, voi da cateva exemple de pregatire a cartofului cu valorile in calorii.

Pentru a fi digesti, cartofii trebuie sa fie fierti in apa sau la vapori timp de  20-25 minute.

Curatarea coajei inlatura o parte din vitamine si minerale. O pregatire prelungita si la o temperatura ridicata ( in cuptor ) antreneaza marirea indexului glicemic.

Sub forma de cartofi fripti sau de chips, uleiul se absoarbe intr-un procent de 10-15%, inmultind prin 3 sau 4 valoarea caloriilor.

O portie de 200 g de cartofi , dau aproximatif :

- fierti in apa - 270 kcal ;

- prajiti - 600 kcal ;

- prajiti lejer cu o lingurita de ulei, la cuptor - 230 kcal ;

- chips - 1100 kcal  ;

- chips lejeri - 900 kcal .

- piureu , gratin - 200 kcal.

Bibliografie : 1. Scrisoare de informare, Nutrition-Santé- N5°- noiembrie 2008

                        2. Les richesses ignorées de la pommes de terre, CNIPT ( Comité National Interprofessionnel de la Pomme de Terre ), 2008


Niciun comentariu: